Cultivaction
[agrikon_wc_ajax_search]

Bienvenue à Cultivaction

Contact

Erik Chevrier, Ph.D.

Course Information

Meet Time: Ce cours se déroule toutes les deux semaines Les samedis de 9h00 à 12h00 du 4 mai au 30 novembre , 2024 Tuesdays evenings from 5:30 p.m. to 8:30 p.m., from May 13 to October 14.

Loyola Farm Location: La Ferme Loyola est située à l'arrière du Campus Loyola. à l'arrière du bâtiment TB, 7079 Rue de Terrebonne, Montréal, Québec H4B 1E1.

Classroom Location: The Hive

Welcome to the Urban Agriculture - Tuesday Course

Hello, everyone, we are Erik Chevrier, Ph.D., and Mohammed Al-Duais, Ph.D., and we are your course instructors. This page is your go-to resource for everything you’ll need to fully engage in the course. We recommend visiting it every Monday before our Tuesday class. Here, you’ll find the class plan, supplemental readings, PowerPoint presentations, as well as any updates or changes regarding meeting times (especially in case of rain).

Every Monday before your lesson, you’ll receive an email with details about the upcoming Tuesday class, including the lesson content and location. This information will also be posted on the course website. If you’re ever unsure about where to meet, please don’t hesitate to contact me using the email or phone buttons in the contact section.

We look forward to to meeting everyone on on May 13th! – Erik and Mohammed

Here is a list of items you should and could bring to each class. 

You should bring:

1 – Sun protection (sunscreen, hat, long sleeve shirt, etc.)
2 – Insect protection (bug repellant, bug hat, long sleeve shirt, pants, etc.)
3 – Proper gardening shoes or boots.
4 – Gloves (we have some but they get sweaty).
5 – Notebook, pen, pencil.
6 – Water to drink.
7 – Basket or bag to take home produce.
8 – Love for growing food. 

Items you could also bring:   

9 – Gardening tools. We have some but you can bring your own if you wish too. 
10 – Food for personal consumption and/or to share with others.
11 – A folding chair.

Course Schedule and Themes

The class plan will be available on the Monday preceding each class. While the dates remain fixed, please note that topics are subject to change based on weather conditions and course progress. Access the information for each class by clicking on the hyperlinks below. 

Course Description

This course is for anyone who is interested in learning about gardening, urban farming, and urban permaculture. Students in this course will gain knowledge on how to produce food in their own yards, balconies, community/collective gardens, and other urban spaces. For those who don’t have access to an urban space for practice, we will offer hands-on opportunities on one of Coop CultivAction’s farms to get hands-on experience.

Le cours d'agriculture urbaine CultivAction permettra aux participants d'acquérir les connaissances, les compétences, l'expérience pratique et la compréhension critique nécessaires pour mettre en œuvre des transformations significatives au sein de leur système alimentaire local.

L'agriculture est l'une des principales sources de pollution mondiale, l'agriculture industrielle détruit notre biosphère et les pesticides et engrais chimiques ont des effets négatifs sur notre santé. Acheter des aliments produits localement est un excellent moyen de réduire l'impact sur l'environnement, et apprendre à cultiver ses propres aliments est encore mieux ! Les prix des denrées alimentaires sont en hausse ; une étude de l'université Dalhousie, de l'université de Saskatchewan, de l'université de Guelph et de l'université de Colombie britannique a révélé que les prix des denrées alimentaires ont augmenté de 10,3 % en 2022. Cultiver sa propre nourriture est un moyen gratifiant de réduire son empreinte carbone, d'économiser de l'argent et d'acquérir des compétences pratiques que l'on peut partager avec d'autres. Quelle que soit votre motivation, avec un peu de connaissances et de pratique, il est possible de cultiver une abondance de fruits et de légumes sains et de participer à un mouvement visant à cultiver un avenir plus résilient et plus sûr sur le plan alimentaire.

Suggested Readings

  1. Braiding Sweetgrass: Indigenous Wisdom, Scientific Knowledge, and the Teachings of Plants.
  2. A Foodie’s Guide to Capitalism: Understanding the Political Economy of What we Eat.
  3. Agroecology and Regenerative Agriculture: Sustainable Solutions for Hunger, Poverty and Climate Change.
  4. Integrated Urban Agriculture: Precedents, Practices, Prospects.
  5. Gaia’s Garden: A Guide to Home-Scale Permaculture.
  6. The Essential Urban Farmer, Penguin Books.

A propos du cours

Ce cours d'agriculture urbaine est proposé toutes les deux semaines pendant toute la saison de culture. Le cours consiste en 16 classes engageantes commençant en mai et se terminant en novembre. Le cours s'adresse aux adultes de tous âges qui souhaitent apprendre à cultiver des aliments nutritifs en milieu urbain. Que vous souhaitiez transformer votre propriété en jardin comestible, apprendre à entretenir un jardin communautaire ou améliorer vos compétences en matière de jardinage, ce cours vous apportera des connaissances théoriques et des compétences pratiques qui vous aideront à devenir plus autonome.

Learning Goals

By the end of the course, students should be able to…

    • Cultiver des aliments en milieu urbain (ou périurbain)
    • Incorporer les méthodes SPIN (Small Plot Intensive Farming) 
    • Devenir plus autonome en produisant une variété de fruits et de légumes à la maison ou dans la communauté.
    • Comprendre les systèmes alimentaires communautaires et appliquer ces connaissances au jardinage/à l'agriculture urbaine.
    • Run a social economy-based urban farm
    • Cultiver des plantes alimentaires annuelles et vivaces
    • Incorporate permaculture and agroecology methods into urban gardening/farming
    • Obtenir une production maximale dans un jardin/une ferme urbaine
    • Understand gardening cycles – what to do in different seasons
    • Incorporez des champignons dans vos fermes/jardins urbains
    • Fourrage dans les zones urbaines
    • Utiliser des méthodes naturelles de lutte contre les parasites
    • Distinguer les mauvaises herbes des plantes et fleurs utiles
    • Situate urban agriculture into larger food systems
    • Identify planetary boundaries and ecological crises caused by industrial agriculture
    • Understand the strengths and limitations of urban agriculture
    • Differentiate between different models of urban farms/gardens
    • Apply diverse economic approaches to imagine and create ethical foodscapes
    • Move beyond understanding weak sustainability toward transformative approaches
    • Understand social justice and decolonial perspectives in urban agriculture
×
fr_CAFrançais du Canada